USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ (2)

29-05-2022

GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ (2)

          Çevresel gürültü kirliliği çağımızda şehir hayatının önemli bir problemi haline gelmiştir. Bu sorunu çözmek amacıyla birtakım kanuni düzenlemeler yapılmış olup, bunlara rağmen gürültü kirliliği tam olarak çözülebilmiş değildir.

          İnsanların rahatsız olduğu gürültü çeşitleri oldukça fazlalaşmıştır. Gündelik hayatta en çok rahatsızlık ise motorlu araçların çıkardığı sesler, gereksiz yere çalınan kornalar ve son yıllarda ortaya çıkan sürat motosikletlerinin egzoslarından çıkan aşırı yüksek seslerdir.

           Yaz ayları halkın açık alanlarda, yürüyüş yollarında, parklarda daha fazla vakit geçirdiği dönemlerdir. İşte tam da bu mevsimde bazı hız tutkunu gençlerimiz etraflarına verdikleri rahatsızlığı hiçe sayarak gündüz ya da gecenin herhangi bir vaktinde egzoslarına taktırdıkları bir aygıtla aşırı sesler çıkararak caddelerde, sokaklarda dolaşabiliyorlar. Bu şekilde trafikte seyrederken  psikopatolojik bir tatmin elde ettiklerini zannediyorum. Nihayetinde bir tür zevk alıyor olmalılar ki bu işe yelteniyorlar. Ancak kendilerini bekleyen birtakım tehlikelerden habersiz olduklarını da buradan hatırlatmak isterim.

          1-Aşırı hız, ciddi bir ölüm tehlikesini beraberinde getirmektedir. Nice genç fidanlar böylesi zevkler uğruna canlarından olmuşlardır.

          2-Binlerce insanın yaşadığı meskun mahallerde yüksek gürültülü motorsiklet kullananlar, o insanların hak ve hukukunu  çiğnemektedir. Daha sonra bu kötü fiilden dolayı pişman olup helallik istemeye niyetlenseler bile bu artık imkansızdır.

          3-2022 yılı için abartılı yüksek ses çıkaran egzosların ceza tutarı 1823 liraya çıkarılmıştır. Bir şekilde böyle bir cezaya maruz kalabilirsiniz.

          Bize göre olumsuz her türlü fiili önlemenin yolu, insanların kalbine ahiret inancı, hesaba çekilme ve kul hakkı yememe kavramlarını yerleştirmekten geçiyor. İyi insan, iyi vatandaş yetiştirmek önem arz ediyor.

          Kilis'te ve Türkiye'nin hemen her yerinde "hız tutkunları" fütursuzca eylemlerine devam edebiliyorsa, daha çok alacağımız mesafe var demektir.

          Ben, aşırı egzoz gürültüsünden dolayı çocuklarını  uyutamayan ebeveynlerin sesi olma adına yetkililerimizi (Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ve Emniyet  Müdürlüğü) bu konuda biraz daha duyarlı olmaya davet ediyorum.

          Devletimiz, her gün onbinlerce insanı rahatsız eden hız tutkunu 5-10 kişiye böyle bir özgürlüğü (!) tanımamalıdır diye düşünüyorum.

Cahit Faruk İslamoğlu