USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Hastane Günlüklerim-6

24-01-2024
Hastanelerin muayene bölümleri oldukça kalabalık.Bazı branşlarda randevu alınamıyor. Kapı önlerinde saatlerce bekleyenler var.Bunun sebeplerini bizim açımızdan şöyle açıklamak mümkün.
Birincisi o dalda doktor eksikliği.Devlet Kilis'e resmi nüfusa bakarak doktor gönderiyor. Oysa ki resmi nüfus kadar burada Suriyeli mülteci yaşıyor.Artı deprem dolayısıyla göç etmiş vatandaşlar var.Bu durum Ankara'ya ısrarla anlatılmalı.
İkincisi muayene ücretlerinin çok az olması. Uzman doktora muayene olmanın ve bazı tetkikler yapmanın az da olsa bir bedeli olmalı.Acil servis tamamen ücretsiz olduğu için orada da az da olsa bir ücret alınsa yoğunluk azalabilir.
Özel hastanelerde muayene ve tedavi ücretleri şu an astronomik seviyeye ulaşmış durumda. Hastane arkadaşım birkaç gün Gaziantep'te özel hastanede kaldığını 2023 fiyatlarıyla geceliği 2000 liraya tedavi gördüğünü anlattı. 2024 yılında da gecelik fiyatlarının 4000 liraya çıkacağını belirtmişler.
Üçüncüsü, hıfz-ıs-sıhha (sağlığı koruma)
alanında yeterince bilinç kazandırılmaması. Özellikle sigara ile etkin mücadele edilmeli.1-2 televizyon spotu ile olay geçiştirilmemeli. Sigaranın verdiği zarardan dolayı hastaneye düşenleri hastane kapısında sigara içerken görünce üzülmemek elde değil.Benim yattığım koridorda sabahlara kadar yüksek sesle öksürenleri duyunca,60 yıldır sigara içip bırakamayanları görünce bu zehir kökten yasaklansın diyesimiz geliyor.
Doktor hasta ilişkilerinde de yoğunluktan dolayı ilişkiler zayıf.İstisnalar dışında doktorlar hastasını iyice dinle(ye)miyor,yeterli bilgi sunmuyor.Çok soğuk ve donuk ilişkiler var. Onlarda kendi açılarından haklı olabilirler ama durum böyle.
Çok kibar doktor sekreterleri olmasına rağmen maksadını aşan ve kaba davranan sekreterler de var. KBB'den tedavi gördüğüm için kontrol amaçlı polikliniğe indiğimde sekreter bana ukala bir tavırla "Gene mi geldin sen!" diye bir cümle kullandı.
İçimden "Lâ havle" çekip cevabını uygun bir zamana saklıyorum.
Bir 1 kişi, hastane, sis ve çim görseli olabilir