USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Körimam Camisi

18-12-2023
Kilis'te depremden dolayı tarihi camilerimizin büyük çoğunluğu restoreye alındı.
Geçmiş dönemde restore edilen camilerin bahçelerine bir tane bile ağaç dikmek için ekinlik bırakılmamıştı.
Bu defa bu talebimizin dikkate alınarak 1-2 adet hurma veya servi ekilecek alan bırakılmasını hassaten rica ediyoruz.
Görsel: Körimam Camii bahçesindeki muhteşem hurma ağacı..
Daha önce gündeme getirmemize rağmen 7 yıldır tarihi Körimam Camii'nin kuzeydoğu köşesinin nem alması ile ilgili bir çalışma yapılmıyor.
Cami görevlileri  bu durumdan ilgili ve yetkililerin haberdar olduklarını ilettiler.
*************
Demokrasi ve Kurallar
Demokrasilerde herşey kurallara bağlanmıştır. Kurallara uymayanlara caydırıcı cezalar verilir. Aksi halde hayat yaşanmaz olur.
Meselâ bir vatandaş dükkânında tadilat yaparken kaliteli  taşlarla döşenmiş tarihi  bir sokakta harç yaparak kalıcı bir şekilde orayı kirletebilir mi?
Cevap:Kirletemez..
Bizde kurallar var ama uygulamalarda sorunlar var.
*************
Paşa Hamamı
Tarihi eserleri gözümüz gibi korumalıyız.1577 yılında Canbolat Paşa tarafından inşa edilen Paşa Hamamı'nın olukları temizlenmediği için duvarları nem alarak zarar görmeye  başlamış.
Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkililerine bu durumu iletecek mahallî yetkililer büyük bir hayır işlemiş olurlar.
**************
Kabristan
90 yıl önce bu alan atalarımızın defnedildiği "Kapılı türbelik kabristanı" idi. Doğusunda  yer alan Emirgan çay bahçesi ve Ayşecik Parkı da kabristandı. 1935 yılında mezarlık kaldırılarak park ve bahçelere dönüştürüldü.Ayşecik Parkı kuzeyindeki Ayvaz Efendi Cami yıktırıldı.
Gördüğünüz boşlukta  ise Belediye Sineması ve Maarif kahvesi vardı. Daha sonra çok katlı bir otel inşa edildi. Otel Milli Eğitim Müdürlüğü'ne devredilerek Öğretmenevi olarak kullanıldı. Depremden etkilenen Öğretmenevi yıkılınca ortaya çok güzel bir manzara çıktı.
Arka planda  önceleri Halkevi,sonraları Halk Kütüphanesi olarak kullanılan,şimdi ise Çocuk Kütüphanesi işlevi gören tarihi bina, onun arkasında 17.y.y eseri Çalık Camii minaresi  göze çarpıyor.
Gönül ister ki bu alana çok katlı beton yığını yerine şehrin tam ortasında nefes alacak bir yeşil alan olsun.Güney tarafındaki beton binalar yıkılsın,sahabe mezarları,Kemaliye okulu,Mehmet Paşa Camii ve çeşmesi,Hoca Hamamı bir külliye olarak ortaya çıksın.
Bizim de hayalimiz böyle.Olur mu olur inşallah.
**************
Sadaka Taşları
Osmanlı'da sadaka taşları vardı. Bir kısım zenginler oraya para bırakır, ihtiyacı olan fakir de ihtiyacı kadar alır ve giderdi.
Belediyemiz  giysi vs. ihtiyacı olanlar için iyi niyetle  böyle bir uygulamayı 5 yıl önce başlattı ama ne getiren var, ne götüren..
Bu aparat öylesine duruyor memleketin orta yerinde. Önce ahlak ve maneviyat cümlesi bu yüzden çok önemli..
****************
Belediyenin astığı levhalardaki ilginçlik
Belediyemiz bir çok noktada yönlendirme tabelaları yerleştirdi.Şehrimizi ziyaret eden misafirler için güzel bir uygulama oldu.
Ancak son tahlilde bir Edebiyat öğretmenine Cezaevi kelimesinin bitişik mi yoksa ayrı mı yazılacağını sorsalardı.Sorsalardı ya da arama motorlarına yazsalardı "Cezaevi"nin bitişik yazılması gerektiğini görürlerdi.
Ayrıca Emniyet ve Milli Eğitim kelimelerinin yanına "Müdürlüğü" eklenseydi daha şık olurdu.
Unutmamalıyız ki biz  bir Vilayetiz. Yapanların yine de ellerine sağlık..
******************
Kilis Kızılay Şubesi
Kilis Kızılay Şube Başkanı değerli insan Adnan Erdoğan 'ı ziyaret ederek çalışmaları hakkında bilgi aldık. Binlerce ihtiyaç sahibine çeşitli yardımlar yapıldığını ilk ağızdan öğrenmek bizleri mutlu etti. Gayretli çalışmalarından dolayı tebrik eder, başarılar dilerim.