USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

KÜTAHYA'DA BİR KİLİSLİ

04-02-2022

KÜTAHYA'DA BİR KİLİSLİ

Geçtiğimiz Ağustos ayında Kütahya'yı ziyaret etmiştik. Orada, Kilis'te bir dönem doktorluk yapmış olan değerli bir dostumuzla tekrar bir araya geldik. Kilis üzerine sohbet ederken söz döndü dolaştı, Vahit Paşa diye bir şahsiyete geldi. Kütahyalı dostum bana bu Paşa'yı tanıyıp tanımadığımı sordu. Ben de hayır dedim. O, dedi, Kütahya'da bir süre bulunmuş ve burada bir kütüphane kurmuş Kilisli bir Osmanlı Paşası..."Şu anda onun adına İl Halk Kütüphanesi ve Yazma Eserler Kütüphanesi var." deyince, beni bir merak sardı.

 Ertesi gün Vahit Paşa'nın isminin verildiği Yazma Eserler Kütüphanesini ziyaret etmek istedik; ancak cumartesi olduğu için kapalıydı. Bir tanıdık vasıtasıyla kütüphanenin müdürüne ulaştık ve kütüphaneyi bizim için açtırabileceğini bildirmesiyle heyecanla hemşehrimizin adının verildiği kütüphanenin yolunu tuttuk. Girişte Mehmet Emin Vahit Paşa'nın hayat hikayesinin ve kütüphaneye ilişkin bıraktığı vakfiyelerin yazılı olduğu tablolar asılıydı.

 Kütüphanede, en yenisi 1928 yılından kalmış olan yazma ve basılı eserler özel odalarda özenle muhafaza ediliyordu. Birkaç saat boyunca bu eski kitapları zevkle inceleyerek güzel vakit geçirdik.

Bu arada kütüphanenin açılmasına vesile olan Kütahyalı dostumuz Zeki Aktürk Bey'e ve kütüphane müdürüne buradan teşekkürlerimizi iletiyorum.

 Vahit Paşa kimdi? Merak ettik ve araştırdık. İlginç bir hayat hikayesi olduğunu öğrendik. Bir sonraki yazımızda Vahit Paşa'nın hayat hikayesini ve vakfiyesini ele alacağız.

Kalın sağlıcakla

Cahit Faruk İslamoğlu