USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

MAL DA YALAN, MÜLK DE YALAN

20-07-2022

MAL DA YALAN, MÜLK DE YALAN

Edebiyatımızda ölüm temasını işleyen sayısız beyit ve kaside vardır. Bunların en meşhuru Yunus Emre'ye ait olan şu dizelerdir:

"Mal sahibi, mülk sahibi,

Hani bunun ilk sahibi?

Mal da yalan, mülk de yalan

Var biraz da sen oyalan."

          Bu meşhur beyit 1961 yılında defin hizmetine açılan Kilis Asrî Mezarlığı'nın kesme taştan yapılmış ana giriş kapısının üzerinde mermer bir kitabe üzerinde yer alıyordu. Dört yıl kadar önce mezarlık idare binası, morg ve gasilhane daha modern hale getirilmek suretiyle yenilendi. Yunus Emre'ye ait söz konusu beyitin yer aldığı eski mermer kitabe mezarlığın tam girişinde bulunan havuzun kenarına yerleştirildi. Aynı beyit ana giriş kapısının sağındaki duvara yeniden yazılarak asıldı. Fakat ne yazık ki Yunus'a ait bu anlamlı ve ibret verici beyitler yazım hatalarıyla dolu.

          Öncelikle her kelimenin baş harfi büyük yazılmak suretiyle birinci yanlışa imza atılmış. Mal da yalan ifadesinde dahi anlamındaki "da" bitişik yazılarak ikinci yanlış, mülk de yazılırken yine dahi anlamında olan "de" bitişik yazılarak  üçüncü yanlış, "de" yerine "te" yazılmak suretiyle dördüncü yanlış, "biraz da" yazılırken "da" bağlacının bitişik yazılması suretiyle beşinci yanlış oluşmuş. Aynı yazım yanlışları maalesef eski mermer kitabede de yer alıyor.

          Milyonlarca eğitimli insanın bulunduğu bir ülkede dört satırlık bir beyitte beş ciddi yanlış bulunması hakikaten üzüntü verici.

          Bazıları benim ne kadar önemsiz şeylerle uğraştığımı iddia edebilirler. Ama unutmamalıyız ki müslüman yaptığı her işi düzgün yapan insan demektir. Bağlaçlarının doğru kullanımı dilimiz ve dolayısıyla medeniyetimiz açısından önemlidir. İyi yapılmayan bir yol yaması nasıl bizi rahatsız ediyorsa, doğru ve düzgün yazılmayan bir yazı ve tabela da aynı oranda bizi rahatsız etmeli ve bunları düzeltme yoluna gitmeliyiz. Kalın sağlıcakla.

Cahit Faruk İslamoğlu