USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

MERHAMET NE GÜZEL BİR DUYGU

17-02-2022

MERHAMET NE GÜZEL BİR DUYGU

           Geçtiğimiz gün Kilis'in üç kilometre güneyinde yer alan Sahabe Şeyh Mansur Hazretlerinin makamının bulunduğu mekânı ziyaret ettim. Malumunuz, mekânda, türbe, cami ve sosyal donatılar yer alıyor. Ziyaretgâh alanında çok sayıda kedi ve köpeğin bekleştiğini gördüm. Hayvancağızlar bizi görünce yanımıza adeta sökün ettiler. Hava soğuk, etrafta kimsecikler yoktu...Bir yandan içimden "Bu hayvanlar burada ne yiyor ne içiyor acaba?" diye sorarken diğer yandan da arabamın bagajından çıkardığım yiyecekleri onlara vermeye başladım. Hepsini büyük bir iştahla yediler. Allah'ın yarattığı canlıları doyurmak ve onlarla ilgilenmek, doğrusu insana büyük bir mutluluk veriyor.

            Birkaç dakika sonra yanımızda üç tekerlekli motosikleti ile bir hanımefendi belirdi. Hayvanlara yiyecek verdiğimizi görünce, memnun bir yüz ifadesi ile "Ben burada ve daha birçok yerde bulunan hayvanların bakımı ve yiyeceklerinin temini ile ilgileniyorum" dedi. Çok sayıda sokak hayvanı olduğunu, bakımsızlıktan ve hastalıktan birçoğunun telef olduğunu, kendisinin ziyaret alanının bir köşesine bir kulübe inşa ettiğini ve içerisinde bulunan çok sayıda yavru köpekle ilgilendiğini de anlattı. Ben de kendisine teşekkür ettim ve bir miktar maddi katkıda bulunmak istedim. Kibarca reddedip, Instagram'da Kilis Patileri isimli bir sayfa açtığını ve orada bulunan kumbara aracılığıyla yardım yapabileceğimi söyledi.

          Modern hayat insanoğlunun hayvanlarla olan bağını olumsuz etkiledi. Maneviyatsızlık ve ekonomik sıkıntılar yüzünden, değil etrafımızda bulunan hayvanlarla ilgilenmek; en yakın komşular, akrabalar ve sıkıntıda olan başka insanların yardımına koşmak bile aklımıza gelmiyor.

            Buna rağmen hayvan dostu insanlar da yok değil...Hayvan dostu kişi ve kuruluşları desteklemenin bir insanlık görevi olduğunu düşünüyorum. Ve sözlerimi Peygamberimizin şu güzel Hadis-i Şerif-i ile bitirmek istiyorum: "Allah, merhametli olanlara rahmetle muamele eder. Öyleyse, sizler yeryüzündekilere karşı merhametli olun ki, semâda bulunanlar da size rahmet etsinler." (Ebû Dâvûd, Edeb 58; Tirmizî, Birr 16)

Kalın sağlıcakla.

Cahit Faruk İslamoğlu