USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Meşhedlik

25-11-2023
Kilis Hz. Ömer döneminde fethedilen  kadim bir şehir.Savaş esnasında şehit olan sahabelerden dolayı Odunpazarı mevkiine Meşhedlik (Şehitlerin olduğu bölge) ismi verilmiş.
Bu bölge zamanla önemini kaybetmiş,sadece birkaç sahabe mezarı ile Talha ve Zübeyir Hz.nin  makamları günümüze kadar gelebilmiş. Öyle ki tekparti döneminde Talha-Zübeyr türbeleri bile satılmış.
Türbenin etrafı çirkin yapılarla dolmuş,adeta görünmez bir hâl almış iken merhum Belediye Başkanımız Abdi Bulut beyin gayretleriyle türbeyi çevreleyen nahoş yapılar satın alınarak yıkımı sağlanacak ve türbe açığa çıkarılacaktı. Ancak ömrü vefa etmedi.Mevcut başkanımız Servet Ramazan bu projeyi gerçekleştirdi ve meydan açığa çıktı.Ancak türbe şahıslar üzerinde tapulu olduğu için şimdilik bir şey yapılamıyor.
Belediyemiz bir projeye daha imza atarak tarihi bir evde "Tekstil ve Tasarım Merkezi" açmış, ismini de bölgeye atfen "Meşetlik"koymuş. Kelimenin aslı "Meşhedlik" olması gerekirken büyük bir yanlışlık yapılmıştır.
Bazıları bunu önemsiz görebilir.Biz kelime ve kavramlarımıza sahip çıkmalıyız. 
Kursun kapısında asılı tabeladaki kadınların dekolte  kıyafetleri de o bölgede yatan  sahabeleri incitecek şekilde özensiz çizilmiştir.
Tevafuken kursun kapısının tam karşısında "Şeyh Kırbe" isimli sahabenin türbesi bulunmaktadır.
Belediye yetkililerimizin bu gibi hususlarda daha dikkatli davranması ve erbabına sorarak hareket etmesi gerektiğini düşünüyorum.
*********
Hastane Otoparkı
Birkaç gecedir enjeksiyon yaptırmak için Kilis Devlet Hastanesi Acil bölümüne gidiyorum. Acil bölümünün önündeki açık alanda 14 araçlık park yeri var.Hiçbir defa park edilecek bir alan bulamadım.Acile gelen kişi sayısına göre oldukça az bir sayı.
Aynı şekilde yataklı servislerin olduğu bölgede de otopark sıkıntısı yaşanıyor.Çünkü 500 yataklı hastaneye göre o alan da çok yetersiz.
Bu konuda yetkililerimiz çareler aramalı ve mevcut otopark alanlarını en az bir misli artırma yoluna gitmelidirler.
Ayrıca hastane personelinin vatandaşa tahsis edilen otoparka parketmeleri engellenmelidir.
Bu dileğimizin bir şikayet olarak algılanmaması ise  temennimizdir.
**********
Ulu Cami ve Abdullah Yaralı Hoca
Bugün Cuma namazını Kilis Ulu Camii'nde eda ettim. Cami İmam-Hatib-i Abdullah Yaralioğlu hocaefendi gerek hitabeti, gerek kıraati ve gerekse  sesinin güzelliği ile temayüz etmiş ender hocalarımızdan  biri..
Bundan dolayı Cuma günleri oldukça kalabalık bir cemaat kitlesi var.Tevazuu ve halkla ilişkileri yönüyle de takdir ediliyor. Bir de sesi ve kıraati güzel bir müezzin olsa...
Cuma namazı çıkışlarında bir hayırsever tarafından cemaate  "su" ve "lokum" dağıtımı yapılması da güne ayrı bir güzellik katıyor.
Huzurlu, huşulu ve tarihi bir camide Cuma kılmak isteyenler için Ulu Camii güzel bir tercih.
Allah kabul eylesin..
**********
Covid-19 Şükür bitti
O sıkıntılı günler geride kaldı.
Ancak İslahiye Caddesi'ndeki bu kocaman afiş hâlâ  bu deforme hâliyle duruyor.
Yetkililerimiz inisiyatif alıp şehrimizi afiş kirliliğinden kurtarsalar güzel olmaz mı?
Cahit Faruk İslamoğlu