USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ORMAN YANGINLARI, SABOTAJI VE PKK

01-08-2021

ORMAN YANGINLARI, SABOTAJI VE PKK

01.08.2021

PKK kendi tabanına mesaj vermektedir!

Türkiye’nin kapsamlı terörle mücadele operasyonları neticesinde günümüzde şehirlerde ya da kırsal alanda etkinliğini ciddi oranda yitiren PKK’nın, tabanına hala aktif olduğunu göstermek ve örgüt propagandası yapabilmek için daha az maliyetli olan çevre terörizmi yöntemlerine başvurduğu görülmektedir..

Şehirlerde çevre terörizmi!

2019’un Temmuz ve Ağustos aylarında PKK’ya bağlı “Ateşin Çocukları İnisiyatifi” tarafından da çok sayıda orman sabotajı gerçekleştirilmiştir. Ateşin Çocukları İnisiyatifi 11 Temmuz-24 Ağustos arasında Türkiye’de farklı illerde gerçekleşen çok sayıda orman yangınını üstlenmiştir. Bu yangınlar PKK’ya ait bir internet haber sitesinde kronolojik olarak listelenmiştir.

 Türkiye’nin 15 Temmuz sonrası PKK ile mücadelesinde kat etmiş olduğu yol terör örgütünün silahlı mücadele içerisine girmek yerine şehirlerde çevre terörizmine başvurarak ve orman yangınları çıkararak dikkat çekmeye, gündeme gelmeye ve örgüt olarak zayıflığını gizlemeye çalıştığını göstermektedir.

Turizm bölgeleri hedef seçilmiştir !

Terör örgütünün bu orman sabotajlarıyla mesaj verilmeye çalışılan hedef kitle turistler ve siyasi irade olmuştur. AK Parti iktidarının “turizmden beslendiği” ve bu sebeple de turistlerin tatil için Türkiye’yi tercih etmemeleri çağrısında bulunan PKK “Faşist blokun gelir merkezleri haline gelen bölgeye gelmeyin” ifadeleriyle amacını ortaya koymuştur. Neticede “Türkiye’nin turistler için güvenli olmadığı” söylemi bu tarz çevre terörizmi yöntemleri benimsenerek desteklenmek istenmektedir

Gelecekte barajlar ve köprülerde hedef seçilebilir!

 Türkiye’de terörizm çalışmaları ekseninde orman sabotajları konusu da ele alınarak uluslararası literatüre katkı sağlanması son derece önemlidir. Diğer taraftan karar vericiler ve terörle mücadelede ön plana çıkan kurumların da PKK mali ve operasyon el açıdan zora girdikçe örgütün orman sabotajları gibi düşük maliyetli yöntemlere yöneleceğini akıllarından çıkarmaması gerekmektedir.

 Bu kapsamda örgütün önümüzdeki dönemlerde kritik altyapı tesisleri, köprüler, barajlar, elektrik santralleri gibi önemli yatırım ve ekonomik değerlere yönelik sabotaj eylemleri gerçekleştirmesi ihtimal dahilindedir. Karar vericiler ve güvenlik güçlerinin bu gibi durumlara karşı da hazırlıklı olması gerekmektedir

Sevgilerimle

Ekonomist &Yazar

Turan KAYA