USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

TARIMSAL SU KRİZİNE KARŞI ÖNLEMLER

20-05-2021

TARIMSAL SU KRİZİNE KARŞI ÖNLEMLER

Sevgili takipçilerim

1-Eğitim ve Öğretim.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bu yönde yasal düzenlemelere giderek eğitim müfredatları ve programlar geliştirilmelidir. Küçük ve büyük toprak sahipleriyle, çiftçilere yönelik teknik yardım programlarının hazırlanması öncelik kazanmalıdır.

a. Gelecekte su kaynaklarının daha kıt olacağı ve daha pahalı elde edileceği göz önüne alındığında, şimdiden su kullanan sektörlerdeki kişilerde bilinç oluşturulması yönünde eğitim çalışmalarına başlanması zorunludur. Çünkü bir bireyin artırdığı su miktarı, bir diğeri için yaşamsal önem taşımaktadır.

2.Uygun ürün seçilmelidir.

Zirai faaliyetlerde su kaynaklarının etkin kullanımı, suyun miktarına ve bolluğuna uygun tarımsal ürün deseni seçimi yapılmalı. Türkiye'de suyun yüzde 74'ü sulama amaçlı tarımda kullanılıyor. Türkiye'de tarımda hâlâ suyun yüksek oranda israf edildiği salma sulama yöntemi tercih ediliyor. Sadece yüzde 1 oranında yapılan damla sulama sistemlerinin ise hızla yaygınlaştırılması son derece önemlidir.

3.Kuraklık sigortası yapılmalıdır.

Çiftçinin kuraklıktan etkilenmemesi için kuraklık sigortası yaptırmasının önemi büyük. Ülke genelinde su tasarrufu ile ilgili hareket başlatılmalı. Yayınlar ve eğitimlerle su tasarrufu bilinci pekiştirilmeli.

Küçük arazilerde tarım yapan üreticilerin arazi birleşmesine giderek kuraklıktan en az şekilde etkilenmesi elzem

4.Tarla düzeyinde uyum.

Yüksek sıcaklıklar, su teminindeki değişikliğe karşılık su verimini ve buna bağlı, ürün verimini artıracak teknolojilerin uygulanması ve yönetimi ile ilgilidir. Tarla düzeyinde uyum ile güvenilir gıda ve beslenme düzeyinin karşılanması, daha fazla üretim ve daha fazla gelir elde edilmesi, mümkün olduğu koşullarda sera gazının azaltılmasıyla sağlanır.

5. Sulama alışkanlıklarının değiştirilmesi.

Çoğu yerde genelde, yağış azalmasına bağlı olarak suyun azalması iklim değişikliğinin en önemli sorunudur, aşırı hava olaylarında daha fazla yağış olur, ancak bu suyun tutulması oldukça güçtür. Nehir akışlarında değişiklikler meydana gelmektedir ve suyun kullanımı ile ilgili rekabet artmaktadır.

Sevgilerimle

Ekonomist &Yazar

Turan KAYA