USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Türkiye'nin resmi dili Türkçedir

11-06-2023

Türkiye'nin resmi dili Türkçedir

Bazı binalarda ve kurumlarda asılı olan güvenlik ve yönlendirme amaçlı "Çıkış" tabelalarında  üstte Türkçe ifade kullanılmalıdır..

Dikkatlerden kaçmayan bu tabelalar düzeltilmeli ve sömürgecilerin dili aşağıya  yazılmalıdır..

*********

Cuma Namazı

Cuma namazlarını eda ederken İmam-Hatip'in ses, kıraat ve hitabetteki kabiliyetine dikkat ediyorum.

Bu haftalarda Yenibeşevler semtinde yeni yapılan Mehmet Kazancıoğlu Camii'ni tercih ediyorum.Camiye girdiğimde Müezzin mahfilinde İmam Kemal Canarslan'ı görünce minbere baktım, bir genç oturuyor. İçimden "Herhalde İmam-Hatip Lisesi öğrencisi tatbikat amaçlı hutbe okuyacak." diye düşündüm.Genç hutbeyi gayet güzel okudu; ayet, hadis, vurgu ve tonlamalar son derece güzeldi.Sonrasında namazdaki kıraat, ses o kadar hoştu ki bitmesini istemedik.Zaten de birinci rekatta tam bir sayfa,ikinci rekatta da yarım sayfa okuyarak bizi ihya etti..Selamdan sonra bekleyip bu genç hocaefendiyi tebrik ederek tanıştım..Meğer Muhammed Enes, bizim Kemal Canarslan hocaefendinin küçük kardeşiymiş. Gaziantep'te bir camide İmamlık yapıyormuş, aynı zamanda da  İlahiyat Fakültesinde okuyormuş..Allah böyle güzel gençlerin sayısını çoğaltsın..

Bugün Cuma namazı benim için daha bir güzeldi.

Temennimiz o ki bu muhteşem,devasa camilerin içinde  hep bülbül sesli,yüreğe dokunan  İmam ve Müezzinlerin sadaları çınlasın.

*********

Gaziantep övgüyü hak ediyor

Gaziantep, park ve bahçelerinin çokluğu, bakım ve temizliği açısından övgüyü fazlasıyla hak ediyor.
Kilis ise bu yönden şanssız bir il..Millet bahçesi ihalesi iptal edildiği için Karataş parkı,enkaz halinde duruyor.Çoğunluğun görüşüne göre Millet Bahçesi orada olmamalıydı.Çünkü o bölgede güvenlik problemi var ve devam ediyor.Ayrıca oranın arazisi kayalık olduğu için ağaç dikimine elverişli değil.50 yıl önce dikilen çamlar bile yeterince büyüyemedi..
Millet Bahçesi nerede olmalı?
Bana göre en uygun yer eski Tekel Suma Fabrikası'nın 50 dönümlük arazisi..
Diğer alternatif; Seve Barajı'nın bulunduğu alanın etrafı..
Aşıt Mahallesi
Dün Kilis'in eski mahallelerinden biri olan Aşıt mahallesini dolaştım.. 60-70 yıl önce kesme taştan inşa edilen evlerin pencere alınlıkları ve süslemeleri dikkatimi çekti..O yıllarda evlerin odaları kıbleli-poyrazlı olacak şekilde tasarlanırdı.Kışın güneşin bol girdiği kıble (güney) odada, yazın poyraz (kuzey) odada oturulurdu.
Taşlar kesmelikten hayvan sırtlarında ham bir şekilde getirilir, taş yonucuları tarafından ince bir işçilikle yontulurdu..Büyük bir sabır ve emek..
Bende Varım Projesi...
İlkokul ikinci sınıfa giden torunum Sâre'nin ödevlerine zaman zaman yardımcı oluyorum.
Türkçe dilbilgisi kuralları o sınıftan itibaren öğretiliyor.Bütün ciddi sınavlarda bu konulardan sorular yöneltiliyor.Türkçe dersi haftalık ders programlarında en fazla okutulan dersler arasında..
İş icraata gelince ise bazen kurallar unutulabiliyor.Bir proje tabelasında "Ben de Varım" cümlesinde "de"ayrı yazılması gerekirken bitişik yazılıyor..
Bu proje üstelik Valilik,Milli Eğitim Müdürlüğü projesi...
Şehrin merkezi bir yolunda bulunan bu tabela her geçişimde gözüme çarpıyor.
Bir bilgi daha; bu tabela asılalı 7 yıl, Kalkınma Bakanlığı kaldıralı ise 5 yıl oldu..
Yani tabela güncelliğini de çoktan yitirmiş durumda...