USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

VAKIFLAR BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE AÇIK MEKTUP (3)

18-05-2022

VAKIFLAR BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE AÇIK MEKTUP (3)

          Vakıflar Bölge Müdürlüğü restore ettirdiği eserleri, gece ışıklandırmalarını da yaptırmaktadır.Ancak bu masraflı güzellik kısa süre sonra bozularak işlevsiz hale gelmektedir. Restorenin yapıldığı günlerde muhteşem gece manzaraları meydana getiren ışıklandırmalar, bir müddet sonra  bozularak işlevini kaybetmektedir.Işıklar bozulabilir, ancak tamir ve bakımları yapılmalıdır. Eğer bozulan ışıkların bakımı yapılamayacak idiyse neden baştan bu  uygulamalar yapıldı? Bu soruların cevabının verilmesi gerekir.

           Ayrıca restore sonrası bazı  camilerde çatı sızdırması meydana gelmekte,sızan yağmur suları tarihi eserlere zarar vermektedir. Mesela Kilis Karakadı,Ulu,Tabakhane ve Kör İmam  Camilerinde  çatılardan duvarlara su sızıntısı olmakta ve bu kadim  eserler yavaş yavaş tahrip olmaktadır.Kara Kadı Camii'nin  kırılan taş su oluğu yıllardır tamir edilmemektedir. Muallak Camii'nin dışarıdan minareye çıkan merdiveninden düşen taş,aylardır tamir edilmeyi beklemektedir.Tabakhane Camii'nin dış  giriş kapısı üzerinde bulunan kitabe bir şekilde yok olmuş, yeri boş durmak suretiyle hoş olmayan  bir görüntüye sebebiyet vermiştir. Temennimiz odur ki; Vakıflar Bölge Müdürlüğü restorasyon sonrasında da eserleri belirli aralıklarla kontrol etsin ve eksiklikleri vakit geçirmeden telafi etsin. Ancak biz şu ana kadar bu duyarlılığı henüz göremedik.

          Kilis'in tarihi değeri çok yüksek olan Tekke Camii'nin restorasyonu esnasında orjinalinde bulunmayan ve camii'nin genel görüntüsünü neredeyse tamamen kapatacak yükseklikte dış duvarlar örülmesi restorasyonda orijinalliğe sadık kalınmıyor tartışmalarını başlatmıştır.Bu yüksek duvarlar  halk arasında büyük tepki toplamıştır ve bu tepki hala devam etmektedir.

          Zamanında şahıslara satıldığı için Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilemeyen camilerimiz de bulunmaktadır. Bu camilerin de mülkiyet problemleri çözülerek en kısa sürede restoresine başlanmasını yürekten temenni etmekteyiz.Tarihi olup restore edilemeyen  camiler;Şıhlar camii, Hindioğlu camii, Hasan Attar camii ve Zeytinli camii'dir.

       Bir de  sadece eşsiz güzellikteki minaresi kalan Mehmet Paşa Camii'nin restorasyonu ve yeniden ihyası yıllardır yılan hikayesine dönmüş durumda. Bu konuda da gerekli adımların atılması büyük bir sevinç kaynağı olacaktır.

          Vakıf eserlerinin  müştemilatı  restorasyon sonrası bilinçsiz müdahelerle tahrip edilmekte ve görüntü kirliliği  meydana getirilmektedir. Kilis'in en merkezi yerinde bulunan 1611 inşa tarihli Kadı caminin batı giriş kapısının üzerinde bulunan nahoş kablo ve buat  kutularının varlığı bu iddialarımızı ispatlar niteliktedir.

          Tarihi camilerin avlularına yerleştirilen seyyar brandalar zamanla güneş ve yağmurdan etkilenmekte, hoş olmayan görüntüler oluşturmaktadırlar. Esas itibarıyla da bu brandalar  camilerin  estetik  görüntüsünü bozmaktadır ve bize göre de  kaldırılmalıdır.

Cahit Faruk İslamoğlu