KİLİS’TE DEĞİŞİM RÜZGÂRLARI–2

16-06-2008

KİLİS’TE DEĞİŞİM RÜZGÂRLARI–2

            İktidarlar döneminde iller Hükümetlerden paylarına düşen hizmet ve paraları alırlar. Bazı illerin payına çok bazılarına ise az düşer. Ben bu dönem Kilis i şanslı iller arasında sayarsam yanılmış olmam diye düşünüyorum. Tabii ki iyi ağlamayana meme yok.

Kilis te değişim rüzgarları son birkaç yıldır esmeye başladı.Bu değişimi görmek için azıcık vicdan ve izan sahibi olmanız yeterli.Öyle çok şey bilmeniz ve derin bir araştırma yapmanıza gerek yok.Şöyle Kilis i bir dolaşsanız,birkaç kişiyle konuşsanız yeterli..Ama ne demiş atalar’’görenedir görene,köre nedir köre ne’’

Öncelikle kangren olmuş Kilis -G.Antep karayolunun yapılmış olması Kilis için hayati önem arz ediyordu. Şimdi de duble yolun ikinci şeridi yapılıyor. İnşallah bu yıl biter ve çok güzel bir duble yola kavuşuruz. Böylece güvenli olarak Antep ten kilise 20–30 dakikada ulaşabilirsiniz. Çünkü ulaşım bir şehrin can damarıdır.  Bu yol G.Antep ten gelip Kilise yatırım yapanlar için ise iki kere önemlidir. Çünkü G.Antep merkezden Başpınardaki organize sanayi bölgelerine gitmekle Kilis OSB ye gelmek arasında fark yok hatta Kilis e gelmek daha da kolay.

Eğer bir de Kilis-Nurdağı karayolu projesi hayata geçerse balından yenmez olur derler ya aynen öyle. Bu proje de çok önemli. Şu anda Nurdağı- Kilis 135 km olmalı tahminen, ama bu yol hizmete girerse yaklaşık 90 km ye düşer ki bayağı yol kısalmış olur. Türkiye nin batısını doğusuna bağlayan Nurdağı otoyolundan yaklaşık bir saatte Öncü pınar gümrük kapısına ulaşma imkânına sahip oluyoruz. İnşallah olur ne diyelim.

İkinci olarak geçen yazımda bahsetmiştim Kilis in teşvik kapsamına alınmış olması. Kilis bu konuda iktidara şükran borçludur. 5350 sayılı kanunla 49 ilin teşvik kapsamına alınmış olması sanırım bu konuyu anlatmaya yeter. Teşvik Kilis için yeniden bir doğum olmuştur. Ama şartlarını yerine getirmez, gerekli adımları atmaz, sanayiciye ve yatırımcıya cevap veremezsek bu da sonun başlangıcı olur. Bu son cümle çok önemli ve herkes bugün payına düşen sorumluluğu alıp derhal gereğini yapmalıdır, çünkü yarın çok geç olabilir.

Üçüncü olarak bir diğer şansımız Kilis Öncü pınar gümrük kapısıdır ki bu kapı Kapıkule den sonra Türkiye nin ikinci büyük gümrük kapısı oluşudur. Türkiye nin Ortadoğu ya açılan en büyük ve en modern kapısı Kilis tedir. Bugüne kadar her ne sebepten olduğunu bilmiyorum ama yasalaşmış olmasına rağmen sınır ticaret merkezlerinin (STM)henüz faaliyete geçmemiş olması büyük bir sansızlığımız olsa gerek. İnşallah en yakın zamanda faaliyete geçer, Kilis gümrük kapısı sadece günü birlik Suriye ye gidip gelen ve bir yığın sorunu beraberinde getiren bir kapı olmaktan çıkar ve ticari hacmiyle ilimize katma değer katan bir gümrük kapısı konumuna ulaşır.

Son olarak doğalgazın İlimize gelecek olması yine Kilis için çok önemlidir.

Projelendirilmesi ve sanırım ihalesi G.Antep le beraber yapılan doğalgaz boru hattının yakın bir zamanda Kilis te kullanılması bir sanayici olarak en başta beni sevindirir. Hele de Mısırdan Türkiye ye gelecek olan doğalgazın ana istasyonunun Kilis te yapılacak olması İlimiz için ayrıca bir öneme haizdir. İnşallah en kısa zaman da İlimiz doğalgaza kavuşur ve ekonomik olan bu yakıtla tanışırız. Kilis’in gelişimine katkısı olan ve emeği geçen herkese teşekkür etmesi vicdani bir borcudur. Teknopark konusuna daha sonraki yazılarımızda gireriz inşallah.