UMRE İBADETİ MANEVİ BİR YENİLENME SÜRECİDİR.

23-05-2008

Umre İbadeti Müslümanların hac ibadetinin yanı sıra veya önü sıra yapmaları gereken bir ibadettir.. Adeta bir yenilenme, bir rektefe işlevi görmektedir.. Önü sıra ifadesini bilinçli kullandım. Hac ibadetini şimdilik yapmaya imkan veya yol bulamayanların öncelikle bir umre yapmalarını öneriyorum.(Halk arasında umreye gidene hac farz olur anlayışı sağlıklı değil zaten) Sebebi ise oradaki atmosferi, acemilikle karışık heyecanı umre ibadetiyle gidermek. Dolayısıyla hac ibadetini daha ustaca ve daha bir bilinçle yapmak.

 Genelde umre veya hacca gidenler orada gördükleri hizmetleri, yapıları, binaların güzelliğini ve nerede ne yaptıklarını ballandırarak anlatırlar. Yani seyahatleri ile ilgili bilgi verirler .Tabiki onları anlatacaklar .Ama asıl anlatılması gereken şeyleri es geçerler.
 En önemlisi ayrı renkten ayrı dilden ve ayrı ayrı ülkelerden ama aynı inancı ve aynı duyguyu paylaşan İslam ümmetinin aynı heyecanla bir araya gelmesi ve  hepside kendi  mezhep ve meşrebine uygun bir anlayış ve şekilde Rablerine iltica etmeleridir. Aynen  bir orkestranın ayrı biçim ve şekildeki enstrümanlarının aynı muziği seslendirmeleri gibi
 Düşünsenize milyonlarca müslümanın ayrı dilleri konuşmasına rağmen hepsi aynı lisanla ''lebbeyk Allahümme lebbeyk'' yani buyur Allahım buyur demelerini. Ne müthiş bir koro. Aman Allahım bu ne ihtişam bu ne güzellik. Rabbim herkese bu duyguları yaşamayı nasip etsin
Belki kendi memleketinizde inancınızı yaşarken ibadetlerinizi yaparken kendinizi yalnız hissedebilirsiniz.Bunları sadece sizler yapıyorsunuz sanabilirsiniz.Ama orada buna müşahhas bir şekilde şahit olabilirsiniz.Yalnız olmadığınızı sizin duygularınızı dünyanın dörtbir yanın dan gelen insanların sizinle birlikte aynı duygular içinde hatta daha bir aşkla ibadet ettiklerini görebilirsiniz.Bu sizde müthiş bir sevinç ve heyecan yaratabilir.
Düşünsenize bir, beklide hiç ortak yanlarınızın olmadığını sandığınız insanlarla meğer ne kadar ortak yanlarınız varmış.İbadetleri yaparken şekilsel olarak farklı uygulamalar olsada en önemli ortak yanınız aynı safta aynı Allaha ibadet maksadıyla bir araya gelmeniz. Bundan daha güzel daha ne olabilir.
 Şekil ve davranış itibariyle farklı olmamızın bence hiçbir önemi yok. Hatta bunları görmemek ya da görmezden gelmek en güzeli olsa gerek. Çünkü bu farklılıkların Rabbimiz nazarında da hiçbir önemi yok. Dahası  hiçbirinin diğerine takva dışında bir üstünlüğünün olmadığını Kuran bize öğretiyor zaten. Bu meyanda şahit olduğum bir şey, İranlı Müslümanların daha önceden gördüğüm secde mahalline  kerbela toprağından yapılmış taşları koymalarıydı. Ama bu umre döneminde bu uygulamadan vazgeçtiklerini gördüm. Bu tür farklılıkları problem edenlerin namına sevindirici bir gelişme olarak algılanabilir.

            Müslümanların, farklılıkları anlayışla karşılamaları gerektiğine inanıyorum, Bu tür davranış farklılıklarını problem edinmek yerine  rahmet olarak görmek en doğru davranış biçimi olsa gerek. Allahın ve Peygamberin misafirleri olan Allahın kullarının onların makamında diledikleri gibi davranmalarından daha doğal ne olabilir. Rabbim tüm Müslümanların hac ve umre ibadetlerini mebrur kılsın inşallah.

 

  

Necmettin Şekeroğlu